ΠΙΣΩ ΣΤΑ ΝΕΑ
  • ΝΕΑ
  • Θηλασμός τις Πρώτες Ημέρες
SHARE POST
Θηλασμός τις Πρώτες Ημέρες

Μετά την γέννηση
 
Οι πρώτες ώρες μετά την γέννηση είναι πολύ σημαντικές για την σχέση θηλασμού που αναπτύσσετε με το μωρό σας καθώς τα αντανακλαστικά θήλασης είναι ιδιαίτερα ισχυρά. Η καλύτερη αρχή γίνεται με το βρέφος ακουμπισμένο γυμνό στην κοιλιά της μητέρας αμέσως μετά την γέννηση και μείνει εκεί μέχρι να αρπάξει το στήθος. Μερικές φορές τα βρέφη μετακινούνται μόνα τους προς το στήθος και το αρπάζουν χωρίς βοήθεια από κανέναν.
Μερικά βρέφη αρχίζουν και ρουφάνε ενεργά από την πρώτη στιγμή ενώ άλλα κινούνται πιο προσεκτικά και μπορεί απλά να γλείψουν την θηλή.
Η πρώτη συνάντηση είναι ιδιαίτερα σημαντική για σας και το μωρό σας. Απολαύστε τις πρώτες αξέχαστες στιγμές σας ως γονείς και δώστε χρόνο στον εαυτό σας μαζί με το μωρό σας.
Ακόμη και αμέσως μετά από μία καισαρική, πολλά νοσοκομεία θα δώσουν σε εσάς ή στον σύντροφό σας την δυνατότητα να κρατήσετε το βρέφος στο γυμνό σας σώμα έτσι ώστε να του δώσετε ένα ζεστό καλωσόρισμα.
Εάν αυτό δεν είναι δυνατόν αμέσως, μπορείτε να το κάνετε αργότερα οποιαδήποτε στιγμή. Ακουμπήστε το γυμνό βρέφος στο γυμνό σας στήθος για μερικές ώρες (φροντίδα καγκουρό – kangaroo care). Αυτό θα βοηθήσει στην παραγωγή γάλακτος και στην ανάπτυξη της σχέσης σας με το μωρό σας μέρα με τη μέρα.
φροντίδα καγκουρό – kangaroo care – φυσική, άμεση επαφή, ακόμη και με πρόωρα βρέφη

Το πρώτο γάλα – πρωτόγαλα
Κατά την διάρκεια των πρώτων ημερών μετά την γέννηση του μωρού παράγεται πρωτόγαλα (το πρώτο γάλα). Αυτό είναι ένα κιτρινωπό γάλα που είναι εύκολο στην πέψη. Είναι πλούσιο σε ανοσολογικές ουσίες (αντισώματα – ανοσοσφαιρίνες). Αυτά εγκαθίστανται στο εσωτερικό τοίχωμα του έντερου του βρέφους και το προστατεύουν από μολύνσεις.

Όταν έρχεται το γάλα
Το γάλα έρχεται σταδιακά από την 2η μέχρι την 4η ημέρα μετά την γέννηση (μερικές φορές μπορεί να είναι η 6η ή 7η ημέρα, και στις πρόωρες γέννες μπορεί και από την 10η μέχρι την 14η ημέρα), σταδιακά αλλάζοντας από πρωτόγαλα σε κανονικό γάλα. Οι μαστοί γίνονται πιο ζεστοί, μεγαλώνουν και γεμίζουν καθώς αυξάνει η ποσότητα του γάλακτος. Αυτή η διαδικασία συχνά συνοδεύεται από πρήξιμο των εσωτερικών αδένων με αποτέλεσμα σκληρά και πονεμένα στήθη. Με συχνό θηλασμό αμέσως μετά την γέννηση και με συχνό, απαλό μασάζ στα στήθη, είναι δυνατόν να αποφύγουμε το πρήξιμο των αδένων.

SHARE POST
SHARE POST
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΝΕΟ
ΕΠΟΜΕΝΟ ΝΕΟ